Kuten otsikosta voi tarkkaavainen lukija päätellä, kävin tänään fysioterapeutilla enkä naprapaatilla, mutta liekö hällä väliä, sain tukun hyviä neuvoja.

Tässä käynnin anti pääpiirteissään:

Uusintakäyntiä ei tarvita - vielä. Yritän tulla toimeen omin voimin ja saamieni ohjeiden avulla ja noudattaa ennen kaikkea malttia. Viimeksi mainitusta sain kuulla sellaisen palopuheen että ehkä nyt sitten on parasta uskoa. Kyllä blondiin päähän asiat menevät perille jos vain tarpeeksi selvästi sanotaan.....Aktiivinen lepo on nähtävästi paras konsti tämän vaivan parantamisessa.

Fysioterapeutti (varsin miellyttävä ja komea nuori mies muuten) arveli, että ongelman ydin piilee erään polven alueen lihaksen kiinnityskohdissa, lihaksen nimi on ankkasomething. Kaivan tarkan nimen esiin kunhan kerkiän. Nämä kiinnityskohdat voivat tulehtua, ja jos oikein ymmärsin, äkillisen trauman seurauksena lihakseen voi kasvaa myös kiinnikkeitä, jotka ne eivät kestä rasitusta kovin hyvin. Niitä voi kuitenkin ikään kuin koulia.

Spekulaatioita syntyi enemmänkin, en kaikkia painanut mieleeni, koska tähän viimeisimpään sitten päädyttiin ja päätettiin hoitaa polvea sen mukaisesti. Kerroin että magneettikuvissa ei ollut löytynyt mitään, ja sitä fysioterapeutti tietenkin piti hyvänä asiana jatkon kannalta. Hän olisi kehottanut kuvauttamaan polven jos en olisi jo sitä tehnyt.

Olen tähän asti tehnyt edes joitakin asioita oikein, eli antanut kylmähoitoa ja lepuuttanut. Kokonaislepoaikaa eivät tähän asti istuttu tutkintavankeus ja pidätysaika lyhennä, eli vielä pitäisi pari kuukautta malttaa. Aktiivinen lepo tarkoittaa sitä, että saan harrastaa kaikkea mahdollista mistä ei seuraa kiputiloja: sauvakävelyä, kävelyä, vesijuoksua, noita jumppiani. Särkyä ei saa tulla, jos tulee, pitää levätä.  Erityisesti vesijuoksua fysioterapeutti piti hyvänä harjoitteluna koska siitä saa riittävän samankaltaisen harjoitusvaikutuksen kuin juoksusta, vaikka tietenkin aivan erilaisen. Eilen illalla vesijuoksin yhteensä puolitoista tuntia ja olo oli paremminkin kuin puolentoista tunnin jumpan kuin juoksun jälkeen, mutta polvi oli kyllä aivan kivuton.

LISÄYS: Eräs treenimuoto voisi olla myös ylämäkijuoksu. Siinä mennään päkiöillä eikä polvea rasittavasti kanta-askelella. Tämä neuvo oli hiukan yllättävä, mutta ihan järkeenkäypä. Aion ilman muuta kokeilla. Siinä saa samalla sykettä ylös, ja tulee tehdyksi voimaharjoittelua, vauhtitreeniä, vaikka mitä yhdellä kertaa. Alamäet tullaan sitten hitaasti kävellen.

Juoksua saan ruveta kokeilemaan heti kun siltä tuntuu, mutta jos kipua ilmenee, pitää lopettaa siihen paikkaan. Mutta voin kokeilla taas jonkin ajan kuluttua uudelleen. Selostin hieman ensi vuoden suunnitelmiani ja fysioterapeutti oli sitä mieltä, että jos nyt kiltisti maltan huilailla ja pitää kuntoa yllä korvaavien lajien avulla, saatan hyvinkin olla 12 tunnin juoksun lähtöviivalla toukokuussa.

Eli pääasia lienee tullut selväksi: minun ei tarvitse edes harkita juoksemisen lopettamista tässä vaiheessa. Sen verran hyvässä kunnossa ovat raamit muuten, tutkinnan perusteella. Täydellinen liikkumattomuus ei ole hyväksi minulle itselleni eikä tälle vaivallekaan, vaan kokonaisuus vaatii jonkinasteista haastamista.

Kylmähoidossa voin siirtyä astetta järeämmälle tasolle. Sain ohjeen jäädyttää kertakäyttömukillisen vettä pakastimessa ja sitten hieroa ilta-aikaan jääpalalla polven seutua, sekä ylä- että alapuolta. Käsittelyn jälkeen on levättävä eikä saa tehdä mitään raskaita liikkeitä jalalla. Jääkäsittely vaikuttaa kivunsietoon ja saatan rikkoa jotain jos rupean rehkimään.

Buranakuuria voin jatkaa vielä ensi viikon, 4 x 400 mg/vrk olisi sopiva annostus. Nykyinen 1200 mg/vrk saattaa olla turhan niukka.

Urheilukaupasta tulee hankintalistalle neopreenituet molempiin polviin. Sain ohjeen käyttää tukea oikein pitkillä lenkeillä myös vasemmassa jalassani, lähinnä ennaltaehkäisyn takia. Voin ottaa tuen mukaani lenkille ja vetää sen vasempaan jalkaan kun jalat väsyvät. Oikeassa pitäisi tukea käyttää alusta asti. Myös korvaavien treenien aikana.

Juoksukengistäkin puhelimme, kuulemma minun ei tarvitse käyttää mitään pronaatiotukia, muttei niistä välttämättä ole haittaakaan. Neutraalit kengät olisivat kuitenkin minulle parhaiten sopivat. Tämä on hyvä tieto, koska tulin luvanneeksi testata eräitä kenkiä juoksuolosuhteissa, ja niissä kengissä on pronaatiotuki. Ensin pitäisi tietenkin päästä vähän juoksemaan....