Pääsiäispyhien toimettomuudessa oli hyvä omistaa aikaa ajatustyölle ja pohtia kaikkia niitä suuria ja pieniä virheitä, joita olen tähänastisen elämäni aikana tullut tehneeksi.

Synkkä yksinpuhelu ei luonnollisesti johtanut mihinkään. Elämä on valintoja ja valintoja täytyy toisinaan tehdä heikoin eväin, jos kohtalo sattuu olemaan tavallistakin kitsaammalla päällä.

Oikeastaan sana "valinta" on joskus myös kohtalokkaan väärä, sillä ihminen voi joutua niinkutsutusti käännekohtaan, jolloin hänen on päätettävä, tekeekö niin taikka näin, vaikka todellisuudessa hänellä ei edes ole valinnanvaraa, koska vaihtoehdot ovat keskenään yhtä huonoja. Valitseeko lasimurskalla, sinihapolla vai tulisilla hiilillä katetun tien. Silloin ihminen kai vaistonvaraisesti valitsee vähiten huonon vaihtoehdon, tai sen, joka sillä hetkellä tuntuu edes vähän helpommalta kuin muut, tai joka näyttää kantavan pisimmälle. Myöhemmin hänen on vain alistuttava kärsimään tekonsa seurauksista ja yritettävä päästä niistä yli. Nypittävä jalkapohjistaan lasinsirut, sidottava syöpymät tai lääkittävä palohaavat. 

Totta kai on myös tilanteita, joissa voidaan puhua suoranaisista virheistä päätöksenteossa tai valinnoissa. Huonoja päätöksiä ja valintoja tehdään perinteisesti kiireessä, valmistautumattomana, yllätettynä, kokemattomana, tietämättömänä, väsyneenä, nälkäisenä tai yksinkertaisesti harhaanjohdettuna. Joskus pettää laskutaito, joskus lukutaito. Joskus syyn ja seurauksen taju tai tilannetaju katoavat. 

Olisi helppoa kirjoittaa tähän konkreettisia tapauksia, tositarinoita, jotta tähän mennessä kenties jo pitkästyneelle lukijalle syntyisi käsitys siitä, mistä ihmeestä tässä tekstissä oikein on kysymys. 

Ikävä kyllä helpoin tie ei nyt ole mahdollinen. 

Minun on luotettava niiden ihmisten kypsyyteen, kiinnostukseen ja mielikuvitukseen, joita olen tähän asti saanut kunnian kutsua lukijoiksi ja kanssakuntoilijoiksi. 

Uskon nimittäin, etten suinkaan ole ainoa ihminen, joka pitkästyneenä kehonsa vankina viruessaan on vaipunut synkkiin mietteisiin, etsinyt syitä jo eletystä elämästä ja vihollisia käsivarren mitan etäisyydeltä. On aivan sama, minkälaiset konkreettiset tapahtumat ovat tähän johtaneet. Ja osa teistä, arvoisat lukijat ja kanssajuoksijat, on malttanut seurata puuhastelujani tämän blogin välityksellä jo niin pitkään, että onnistumiseni ja epäonnistumiseni ovat sitä myöten tiedossa. 

Ei silti, että katuisin mitään. 

Ei silti, ettenkö kantaisi huolta huomisesta. 

Heittäytymisen taitoa en ole vielä kunnolla tässä elämänvaiheessa oppinut (tai se on päässyt pahasti unohtumaan. Jokaisella ihmisellä on uskoakseni oltava heittäytymisen taito voidakseen ylimalkaan syntyä), kun tähän asti olen tottunut pitämään hyveenä hallintaa. 

Saattaa tosin olla, että tulevan vuosikymmenen käänteet kuljettavat täysin päinvastaiseen suuntaan. Kuviot ovat muuttuneet, peruuttamattomasti, eikä aika entinen koskaan enää palaa. 

Joka tapauksessa: ei pidä murehtia asioita, joille ei mahda mitään. Kuka näin sanoi, sen olen unohtanut. 

Koska ilmaisukykyni ontuu yhtä jalkaa muun olemukseni kanssa, turvaudun vielä lopuksi lainattuihin ajatuksiin. En yleensä jaksa perehtyä tämänkaltaisiin listauksiin ja elämänohjeisiin, mutta ehkä ikääntyminen on tekemässä tehtävänsä ja mieli muuttumassa vastaanottavaisemmaksi - tai kerta kaikkiaan laiskemmaksi. Kyseenalaistaminen vie liikaa voimia, kun niille on nyt paljon muutakin käyttöä. On niin paljon helpompaa (!) nieleskellä muiden valmistamia ajatuksia. 

Marc and Angel Hack Life -blogissa on listattu 30 asiaa, joita ei kannata tehdä itselleen 

Älä vietä aikaa väärien ihmisten kanssa. Sinun ei koskaan pitäisi taistella paikasta jonkun ihmisen elämässä. Jos sinulla on paikka jonkun sydämessä, sydämen omistaja näyttää sen kyllä. Koskaan ei pitäisi tunkea sellaisen ihmisen seuraan, joka ei arvosta sitä. Muista myös, että ne, jotka ovat vierelläsi kaikkein vaikeimpina aikoina, ovat todellisia ystäviäsi.

Älä juokse pakoon ongelmiasi. Kohtaa ne pystypäin. Täytyy muistaa, että ei ole olemassa ihmistä, joka kykenisi ratkaisemaan ongelmat saman tien. Tarkoitus onkin suuttua, surra ja epäonnistua. Ilman näitä meistä ei tule sitä ihmistä, joksi meidät on tarkoitettu.

Älä valehtele itsellesi. Periaatteessa se ei ole edes mahdollista. Elämässä täytyy ottaa riskejä, ja yksi riski joka on otettava, on se, että on itselleen rehellinen.

Älä laiminlyö omia tarpeitasi. Muiden tarpeet ovat toki tärkeitä, mutta niin ovat myös omat. Ketään ei tulisi rakastaa niin paljoa, että unohtaa olevansa itsekin tärkeä ja merkityksellinen. Seuraa unelmiasi ja tee jotain itsellesi tärkeää – nyt.

Ole oma itsesi. Yhteiskunnassa, jossa meidän halutaan jatkuvasti muuttuvan, on entistä tärkeää olla juuri oma itsemme. Aina tulee olemaan nuorempia, kauniimpia ja fiksumpia ihmisiä. Heissä on kuitenkin yksi vika: he eivät ole sinä. Muiden miellyttämisen vuoksi ei kannata muuttua. Omana itsenä oleminen tuo luoksesi juuri oikeat ihmiset.

Päästä irti menneisyydestäsi. Et voi jatkaa kirjaa eteenpäin, jos edellinen luku on vuosia kesken.

Älä pelkää virheitä. On paljon parempi yrittää ja epäonnistua kuin jäädä sohvalle makaamaan eikä yrittää. Jokaisen menestyksen takana on tuhansia kokeilukertoja, ja jokainen epäonnistuminen opettaa meille jotain matkalla menestykseen. Loppujen lopuksi sitä kuitenkin katuu eniten tekemättä jättämisiään.

Älä soimaa itseäsi vanhoista virheistä. Kaikki me olemme joskus mokanneet: itkeneet väärässä paikassa, rakastuneet väärään ihmiseen…Nämä virheet voivat kuitenkin auttaa meitä, jos ei muuten, niin ainakin näkemään, mitä emme saa tehdä tulevaisuudessa. Ihminen ei kuitenkaan ole yhtä kuin virheensä, ja JUURI NYT jokaisella on valta kääntää asenteensa ja elämänsä uuteen suuntaan. Kaikki elämämme hetket, hyvät ja huonot, valmistavat meitä tulevaan.

Onnea ei voi ostaa. Jotkin asiat, jotka haluaisimme, esimerkiksi uusi auto tai  uusi tietokone, voivat olla kalliita, mutta niiden tuoma onni vain hyvin lyhytaikaista. Parhaat asiat elämässä ovat ilmaisia: rakkaus, ystävien kanssa nauraminen ja sellaisen työn tekeminen, josta olemme intohimoisesti kiinnostuneita.

Toiset eivät ole vastuussa onnestasi. Jos ihminen ei ole sinut itsensä kanssa, voi olla vaikea muodostaa täysipainoinen ja tasa-arvoinen ihmissuhde. Oman elämän täytyy olla tasapainossa, ennen kuin sen voi jakaa toisen kanssa.

Älä tee ei-mitään. Jos ihminen on joutilas pitkiä aikoja, hänen aivonsa alkavat luoda olemattomia ongelmia. Tee arvio tilanteesta ja toimi. Jos kieltäydyt näkemästä ongelmaa, et voi ratkoa sitä. Jos ei veikkaa, ei voi voittaa. Piste. Älä siis jää ykköspesälle vaan juokse rohkeasti toiselle ja kolmannelle.

Älä kuvittele, ettet ole valmis. Kukaan meistä ei ole sataprosenttisen valmis tilaisuuden tullessa. Silloin on vain lähdettävä mukavuusalueeltaan rohkeasti, vaikka se tuntuisi -niin, no – epämukavalta.

Älä perusta ihmissuhdetta väärästä syystä. Ihmissuhteiden rakentaminen on tarkkaa työtä ja omansa on valittava harkiten. On todellakin parempi olla yksin kuin huonossa seurassa. Se, mikä on tarkoitettu, tapahtuu. Älä siis syöksy mihinkään vain, koska olet yksinäinen. Kaikki tulee kyllä ajallaan, ja mikä tärkeintä – silloin, kun olet valmis.

Tutustu uusiin ihmisiin. Jokaisella ihmisellä on jokin tarkoitus – jotkut tekevät meidät onnettomiksi, jotkut opettavat ja jotkut käyttävät hyväksi. Mutta joskus tulee sekin ihminen, joka tekee meistä paremman ihmisen.

Älä vertaa itseäsi enää muihin. ”Tuo on parempi kuin minä”-ajattelutapa on täysin turha. Pyrkimyksemme tulisi kohdistua siihen, että kilpailemme vain itseämme vastaan. Joka päivä. Menestys on kilpailu itsemme kanssa, ei muiden.

Älä ole mustasukkainen. Kysy mielummin: Mitä sellaista minulla on, mitä muilla ei?

Valittaminen ja itsesääli pois. Kovat elämäntilanteet eivät ole ilman tarkoitusta. Jos mietimme hetken vaikeita tilanteita menneisyydessä, löydämme jokaiselle jonkin merkityksen nykypäivässä. Hymyile, ja ole vahva tänään. Ja vahvempi huomenna.

Älä kanna kaunaa. Jos viha asuu sydämessäsi, satuttaa se enemmän sinua kuin niitä, joita vihaat. Anteeksianto ei tarkoita: ”Se mitä teit minulle on ihan ookoo, ei haittaa.” Vaan mielumminkin: ”En anna tapahtuneen pilata koko elämääni.” Anteeksianto voi vapauttaa ja auttaa meitä löytämään rauhan. Muista myös antaa itsellesi anteeksi.

Älä laske rimaa, vaikka muut laskisivat. Pidä vaatimuksesi korkealla ja kieltäydy alentamasta standardejasi toisten ihmisten takia.

Älä selittele. Ystäville ei tarvitse ja viholliset eivät usko. Tee siis selittelemättä se, mikä sydämessä tuntuu oikealta.

Älä suorita tauotta. Juuri silloin, kun tuntuu, ettei lomalle ole aikaa, sitä tarvitsee kaikkein eniten. Jos jatkat ja jatkat, et koskaan saa tai löydä mitään uutta. Joskus on etäännytettävä itsensä arkielämästään nähdäkseen sen paremmin.

Nauti pienistä hetkistä. Yleensä tajuamme myöhemmin, että pienet, rakkaiden ihmisten kanssa nauraen vietetyt hetket olivatkin niitä suuria hetkiä. Juuri näistä hetkistä yleensä syntyy elämän merkityksellisyys.

Lopeta perfektionismi. Täydellisyydestä ei palkita, vaan siitä, että on saanut jonkin asian valmiiksi.

Älä mene siitä, mistä aita on matalin. Elämä ei ole helppoa, ainakaan jos suunnittelee tekevänsä ja saavuttavansa suuria. Älä siis laiskottele tai mene helpoimman kautta. Uskalla!

Älä aina uskottele, että kaikki on hyvin. Jos asiat ovat huonosti, on parempi murtua kaiken kansan nähden kuin jatkaa näyttelemistä, että kaikki on reilassa. Toisten mielipiteistä ei kannata välittää, vaan antaa itkun tulla – itkeminen on terveellistä ja auttaa meitä päästämään irti negatiivisista tunteistamme.

Älä syytä aina muita. On hyvin tärkeää ottaa vastuu omista ongelmistaan. Muuten ei voi ottaa vastuuta unelmistaankaan. Jos ongelmansa sysää muille, ei koskaan pääse eteenpäin.

Älä yritä olla kaikkea kaikille. Se on mahdotonta, ja siinä voi palaa loppuun. Yhden ihmisen auttaminen ja saaminen hymyilemään voi kyllä muuttaa maailmaa. Ei koko maailmaa, mutta hänen maailmansa. Kavenna elämäsi fokusta.

Älä huolehdi. Huoli ei vie pois huomisen murheita, mutta se vie pois tämän päivän ilon. Hyvä muistisääntö onkin kysyä itseltään: ”Haittaako tämä vielä viiden vuoden päästä?” Jos vastaus on ei, unohda koko juttu.

Keskity siihen, mitä haluat tapahtuvan. Katastrofiajatuksilla tuomme luoksemme katastrofeja. Ihminen, joka herää joka aamu ajatellen jotain ihanaa tapahtuvan, elää luultavasti hyvinkin tapahtumarikasta ja onnellista elämää.

Älä ole kiittämätön. Herää kiitollisena joka aamu olosuhteista huolimatta. Muista myös niitä, jotka taistelevat elämästään tai perustarpeistaan juuri tällä hetkellä.

Lähde: Lifebuzz.com/marcangel.com

 

kone%202%20%284%29.jpg