Eilisilta kului arkisissa askareissa. Vaikka lapsilla on jo paitsi ikää myös kokoa ja voimia, heidän kaikkinainen huoltonsa ynnä muu kasvatushässäkkä vaativat lähes yhtä lailla aikaa kuin aiemmin. Painopisteet vain ovat muuttuneet. Koululaisten vanhemmille lienee esim. tuttua kauraa se luettavien ja allekirjoitettavien lippusten ja lappusten sekä erinäisten tiedotteiden määrä, mitä koulusta tulee lähes päivittäin. Tämän postin hallinta jo vie jonkin verran aikaa. Lisäksi tulevat Wilmat ja muut seurantasysteemit, ja joillain opettajilla on myös omat oppiaineisiin liittyvät sivustonsa, joita on aika ajoin käytävä tutkimassa. Itse toivon lasteni menestyvän kouluopinnoissaan, jotta saavat hyvät eväät elämää varten, tulipa heidän varsinaisesta elämänurastaan sitten mikä tahansa. Ja jos perheessä on muitakin urheilunharrastajia kuin äiti ja/tai isä, pyykkiä ynnä muuta välinehuoltopuuhaa piisaa, vaikka nuoret hoitaisivat suurimman osan itse.

Lisäksi aikaa vaati kuopus, joka kärsii flunssasta ja on viettänyt tämän viikon pitkät päivät yksin kotona. Asiaa siis on pää täynnä, ja kerrottavaa myös. Ne on ehdottomasti puitava selviksi.

Lisäksi on tapana ja välttämätöntä päivittäin käydä läpi erinäisiä asioita suullisesti: koulupäivän tapahtumia, kokeisiin liittyviä seikkoja, raha-asioita, hankintoja, ihmissuhdepulmia jne jne. Teini-ikäisten tarpeet ja tahdonsuunnat ovat moninaiset. Itse olen kai sitten kasvattajana niin old school, etten näe tarvetta sille, että nuorten ja ennen kaikkea alaikäisten ihmisten täytyy selvitä kaikesta yksin ilman aikuisen apua. Lisäksi uskon vakaasti ystäväni Sylvin muinaiseen neuvoon, että tässä nuorten herkässä ja vaikutteille alttiissa ikävaiheessa on hyvä pyrkiä säilyttämään puheyhteys heidän kanssaan.

No, selvää on, että kiivaan puuhailun ja muun hoivailun jälkeen sielu kaipaa taas virkistystä ja vahvistusta.  Lähdin yhdeksän jälkeen illalla hölköttelemään kohti T0:aa, jonka kiersin myötäpäivään lievästi sateisessa ja tuulisessa säässä. Noin tunti siinä vierähti, kun en pitänyt kovaa kiirettä. Vaatetta oli riittävästi, eikä ollut kovin kylmä muutenkaan, joten olo oli hyvällä tavalla tuulettunut ja raikastunut lenkin jälkeen.