Olen perustanut uuden Tuli kerran lenkillä mieleen että.... -kategorian. Kerään siihen erinäisiä juoksuun liittyviä ajatuksia ja ideoita, jotka ovat lenkkeillessä putkahtaneet mieleen. Milloinkas muutoin sitä olisi aikaa ja tilaisuus miettiä ultrailuun ja ultrakisailuun liittyviä asioita.

Männä viikolla, kun juoksentelin Haltialan pelloilla, mieleen putkahti ajatus juoksukisasta. Alustava työnimi on "Paloheinän Pahavesi".  Esikuvakin on, tavallaan. Asianharrastajat tuntenevat Yhdysvalloissa järjestettävän Badwater-ultrakisan, jossa juostaan hurrrrjan pitkä matka paahteisilla Death Valleyn suola-aavikoilla. 

Olen juossut Haltialan pelloilla hellekeleillä, ja äkkiä siinä viileänä ja pilvisenä kevätpäivänä juostessani huomasin ajattelevani, että aika tulisiin ja rutikuiviin tunnelmiin on sielläkin mahdollista päästä, vaikka peltoa halkovissa puroissa ei sentään virtaa suolavettä.

Haltialan peltojen poikki kulkee kaksikin hiekkatietä. Ne ovat arviolta kilometrin mittaisia. En vielä tiedä, ovatko ne toisiinsa yhteydessä, pitää seuraavan kerran selvittää kun sinne päin lähden. Jos ovat, niistä saisi kierroksen. Mikäli kierrosta ei synny helposti, yksi mahdollisuus olisi juosta tietä edestakaisin. Matka olisi ihan yleisen mielekkyyden vuoksi varmaan syytä mitata virallisesti.

Alusta on hiekkatietä ja tuossa edestakaisessa reitissä olisi toisessa päässä lievää nousua muutaman kymmenen metrin verran. Mitään tuulen- tai auringonsuojaa ei reitillä ole, vaan juoksijat olisivat sitten vallitsevien sääolojen armoilla. Badwaterissa tuskin kovin usein joudutaan taittamaan matkaa vesisateessa, mutta "Paloheinän Pahavesi" -kisassa taivaalta voi tulla melkein mitä tahansa, ja olosuhteet muuttua moneen kertaan, niin kuin kaikissa ulkoilmassa juostavissa ultrakisoissa.

Kisan kesto voisi olla 12 h tai sitten matka 80 - 100 km. 12 tunnin kisojahan ei Suomen kamaralla järjestetä kovin monta, ainoa tällä hetkellä lienee Ossin Unelma jos en väärin muista. Ehkä myös 6 h -kisaa kohtaan voisi olla kysyntää, tai esim. 60 kilometrin matkalle, joka olisi ainakin aloitteleville ultraajille hyvä matka. Lyhyempi kisa voisi toimia hyvänä väli- tai testijuoksuna heille, joiden rankemmat tavoitteet ajoittuvat loppuvuoteen.

"Paloheinän Pahavesi" ajoittuisi tietenkin keskikesän kuumimpaan aikaan, ja se kiinnostaisi ehkä eniten heitä, jotka eivät syystä tai toisesta pääse muihin kesän tämän mittaisiin ultrarientoihin osallistumaan. Käytännön järjestelyissä riittää varmaan myös miettimistä, niin kuin tapahtumissa aina, olipa teemana urheilu tai mikä tahansa muu. Mutta se olkoon sen ajan murhe. Mitään suurten massojen tilaisuutta tästä tuskin tulisi.