Mitä kaikkea tarvitaan 50 kilometrin mittaisessa kotirataultrajuoksussa?

Sää on kaikessa ulkona juoksemisessa olennainen asia. Siitäkin huolimatta, että säällä kuin säällä on mahdollista juosta. Huomiseksi on luvattu noin kymmenen asteen pakkasta, mikä asettaa omia vaatimuksiaan varustelussa. Rajoituksiakin saattaa ilmaantua.

Lisäys: Kasvojen ihoa on varjeltava. Aion itse käytellä runsaasti Novalan-voidetta jo tänä iltana, erityisesti poskipäiden ja nenän alueet ovat meikäläisellä vaarassa paleltua vaikka tuuli olisi heikkoa.

Vaatetus on valittava huolellisesti. Olen alustavasti suunnitellut, että vaatetta on kolmessa kerroksessa: pitkähihainen ja -lahkeinen aluskerrasto, joka pitää ihon pinnan kuivana. Sen päälle talvitrikoot ja alkumatkasta poolopaita ja loppumatkasta mikrofleece. Päällimmäiseksi juoksutakki ja mahdollisesti loppumatkasta myös tuulihousut. Tuulta ei ole luvassa nimeksikään, mutta viimeistään maratonin jälkeen voin ennustaa, että väsymys ja energiavaje saattavat aiheuttaa palelun tunnetta. Vaihtovaatteita on oltava myös, koska hikiset vaatteet ovat painavat. Päähän tulee pipo, alkumatkasta ohuempi ja loppumatkasta lämpimämpi. Käsiä suojaamaan thinsulatet, joita on kolme paria käytössä. Juoksukenkiä on kahdet Cumulukset, joista toiset ovat puoli numeroa isommat kuin toiset. Varalla on myös yhdet toistaiseksi nimeämättömät kengät.

Olennaista on myös tankkaus. Elän siinä käsityksessä, että pakkasella kuluu runsaasti energiaa, vaikka vauhti olisi rauhallinen, kuten tässä tapauksessa. Suunnitelmissa on edetä suurin piirtein 7.30 - 8.00 min/km-vauhdilla ja kävellä kaikki ylämäet. Aionkin tänään normaalien aterioiden lisäksi nautiskella litran verran maltojuomaa (1,5 dl/0,5 l), johon olen sekoittanut mausteeksi hieman omena-päärynämehua (tämä maku ei töki jostain syystä kovin nopeasti) sekä ripauksen suolaa. Itse juoksun aikana juon Puhti-urheilujuomaa aika vahvana liuoksena. Lisäksi vettä.  Kiinteäksi juoksun aikaiseksi evääksi olen kaavaillut perunalastuja sekä riisivanukkaita, jotka ovat osoittautuneet varsin hyviksi eväiksi minulle. Lisäksi popsin pieniä paloja tummaa suklaata, jos ei energioiden takia niin mielen virkistykseksi :) Suklaa rupeaa helpostin närästämään jos sitä syö liikaa. Lisäksi pidän tarjolla lämmintä mustikkakeittoa. Sen toimivuudesta minulla ei tosin ole täyttä varmuutta. Aloitan hyvin pienillä annoksilla.

Tämä ruokalista vaihteluineen on mahdollinen siksi, että huoltopiste on kotonani. Juoksemme pienen seurueemme kanssa 9 ja 1 km:n mittaisia reittejä lähimaastoissa. Ehkä loppumatkasta voimme siirtyä juoksemaan vain lyhyempää reittiä, jos pitkälle kierrokselle lähteäminen tuntuu väsyneenä ja kylmissään vaikealta. Tarkoituksemmehan ei ole kärsiä yhtään enempää kuin on välttämätöntä.

Kello täytyy muistaa ottaa ranteeseen - ajanotto on juoksussa nyt tärkeää. Loppuaikahan ratkaisee, eli juoksemiseen on aikaa 24 tuntia ja matkan saa pilkkoa niin moneen vaiheeseen kuin haluaa. Netissä julkaistaan suoritusaikana kuitenkin kokonaisaika. Me olemme varanneet suoritukselle aikaa kahdeksan tuntia. Toivottavasti se vaativissa olosuhteissa riittää. Mukana on kaksi ensikertalaista. Toivotankin saman tien kanssajuoksijoilleni runsaasti voimia ja hyvää mieltä huomiseen urakkaan. Olen varma, että ette joudu katumaan ultralle ryhtymistä, kokemuksena talvipäivän mittainen juoksu on aivan unohtumaton!

Ai niin, yksi tärkeä asia vielä: ennen viimeiselle kierrokselle lähtemistä on muistettava pyytää kotiväkeä pistämään sauna päälle. Löyly tulee tarpeeseen tämän urakan jälkeen.