Olen kenties joskus aiemminkin uikuttanut kantapäävaivoistani. Oma käsitykseni vaivan nimestä on kantapään limapussin tulehdus. Kaikki tähänastiset oireet viittaavat vahvasti siihen. Kivut ja säryt alkoivat suhteellisen äkkiä ja varoittamatta jo viime syksynä, mutta ovat tulleet ja menneet milloin mitenkin, välillä raastaneet hurjasti ja välillä ei ollenkaan. Viimeisin väliaikatieto on ollut, että olen luullut niiden jo kokonaan loppuneen itsestään, kuten ymmärtääkseni joskus käy. Olen hoitanut kipuja kylmähoidolla, voltarenilla ja kenkiin asetettavilla silikonipehmusteilla. Eilen ja tänään olen myös hieronut pohkeita ja venytellyt niitä tavallista enemmän ja pidempään aika hyvin vaikutuksin.

Mutta kuten myös joskus käy, ongelma voi uusiutua yhtä arvaamattomasti kuin alun perin iski. Kuten kyseisen bursiitin (yhtä lailla kuin useimpien rasitusvammojen) tyyliin kuuluu, se tuottaa kipua etenkin aamuisin yön levon jälkeen. Kantapäälle on heti sängystä noustua tuskallista astua, mutta kipu helpottaa hetken päästä. Samalla tavalla käyttäytyy myös plantaarifaskiitti, joka on niinikään yleinen juoksijoiden vaiva. Nyt ei kuitenkaan liene kyse siitä, koska kipu rajoittuu kantapäiden kärkeen eikä tunnu jalkapohjan alueella lainkaan. Lisäksi kantapääni punoittavat jonkin verran ja ovat hivenen turvonneet, ainakin jokseenkin luotettavien silminnäkijähavaintojen mukaan. 

Tästä seuraa se, että rasitusta on taas joksikin aikaa vähennettävä. Niinpä ainakin alkanut viikko mennään läpi ns. haasteen mukaisella minimillä (30 min hölkkää tai 60 min kävelyä per päivä, eikä yhtään enempää). Muuta keinoa ongelman poistamiseksi ei taida olla. Olen antanut säikytellä itseäni etsiskellessäni internetistä tietoa ja hoito-ohjeita, joiden taso ja sisältö ovat - kuten arvata saattaa - todella vaihtelevia, mutta yksi yhteinen ajatus näyttää olevan, että lepo on tehokkain hoito. 

Mutta onhan sentään vappu! Toivotankin saman tien ratkihauskaa vapun juhlintaa kaikille lukijoille ja kanssajuoksijoille, joista osa taitaa juuri tälläkin hetkellä nauttimassa Paloheinän vappumaratonin tunnelmasta. Sää ei helli ulkoilijaa kaikkialla, mutta yritetään itse kukin ottaa ilo irti kevään juhlasta jollain muulla, hyväksi havaitulla tavalla.