Tänään sain ulkoilukaverin, joten matkanteko oli sitäkin hauskempaa. Alkuperäinen suunnitelma oli vaeltaa Arabianrantaan ja sieltä "manner-reittiä" pitkin takaisin, mutta Longinojan kohdalla mieli muuttui, koska aurinko paistoi, puro solisi ja matkakumppanini ei ole vielä koskaan Longinojalla käynyt. Niinpä suunnaksi otettiin Malmi.
Longinoja oli keväisessä asussaan kuin suoraan sadusta.
Kävelimme puron solinasta, mustarastaiden laulusta ja auringonpaisteesta nautiskellen kilometrin verran puron viertä pitkin, ja koukkasimme Kehä I:n kohdalla sillan yli kohti Malmia. Tuossa kohdassahan Longinoja menee "maan alle" eli virtaa kehätien alitse maan sisällä.
Malmi on tänä päivänä kehittyvä kaupunginosa. Siellä sijaitsee monta oppilaitosta, mm. Haaga-Helian ammattikorkeakoulu. Tämä lienee vilkastuttanut malmilaista elämänrytmiä ja liike-elämää hyvällä tavalla ja kohentanut alueen mainetta. Uusia asuntoja on rakennettu paljon, mutta myös paljon vanhaa on säilytetty, kuten muun muassa Malmin kansakoulun rakennus, josta ei ikävä kyllä nyt ole kuvaa, muuta kuin tämän linkin takana.
Legendaarinen paikka on Malmin työväentalo. Siellä on runsaasti toimintaa vielä tänäkin päivänä.
Varsinainen kohteemme löytyi Malmin keskustan tuntumasta, kun poikkesimme Kirkonkyläntieltä kohti Pukinmäkeä.
Örskintie ja -kuja ovat olleet paikoillaan ainakin 1960-luvulta alkaen. Paljon uutta on rakennettu väylien varsille vuosikymmenten saatossa. Nyt Örskintien ympäristö on tavallinen pohjoishelsinkiläinen kerrostalolähiö.
Örski (tai Örskis) liittyy myös Longinojaan. Kadunnimi juontaa juurensa jo keskiajalta, 1500-luvulta, jolloin Malmbyn tonttimailla Storbyssä sijaitsi Örskis-niminen talo.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.