Otsikon kysymykseen - retoriseenkin - on tähän aikaan vuodesta tavallisesti helppo vastata, kun juoksun harrastajat alkavat vähitellen vetäytyä talviteloille ja viettämään ns. ylimenokautta keventämällä harjoittelurytmiä ja keskittymällä enimmäkseen peruskestävyysharjoitteluun kerätäkseen taas voimia ja motivaatiota seuraavaa ns. kilpailukautta varten.
Kaappimaratoonarilla ei tänä(kään) vuonna ole kilpailukauden puuttuessa tarvetta jäsentää harjoitteluaan näin tarkasti. Koska kisasuunnitelmia on kuitenkin päässyt syntymään, jonkinlaista jaksotusta on syytä ajatella. Kisasuunnitelmat ovat sen suuntaisia, että määräpainotteinen ja enimmäkseen pk-tehoinen treeni on paikallaan. Palaan näihin kisasuunnitelmiin vielä myöhemmin, jahka ovat tarkentuneet.
Määräpainotteiseen harjoitteluun kuuluu vallitseva terveystilanne sekä ajankäytölliset kysymykset huomioiden riittävän tiheä treenitahti sekä myös riittävä määrä lepoa. Nämä olen suunnitellut turvaavani siirtymällä ensi viikosta alkaen 10 päivän jaksoihin. Silloin eivät viikonpäivät mene tasan, mutta jokaisen jakson päätteeksi on tarkoitus palautella muutaman päivän, kunnes maanantaina taas alkaa seuraava jakso. Esimerkiksi näin: ma-ti treeniä, ke lepo, to-la treeniä, su lepo, ma-ke treeniä, to-su kevyttä palauttelua, ma alkaa taas uusi jakso. Jaksojen välisiin keventelypäiviin sopivat vaikkapa lyhyet, vauhdikkaat lenkit, joita on joidenkin käsitysten mukaan syytä tehdä myös määrätreenin ohessa, ja mahdollisuuksien mukaan ympäri vuoden. Tai sitten vain vaihtelun vuoksi. Todennäköisesti joudun jonkin verran vaihtelemaan lepopäivien paikkoja tai tinkimään treenipäivistä tms, mutta sille ei sitten vain voi mitään. Muun elämän keskellä saan olla tyytyväinen, jos pystyn keskittymään tämänkin verran omiin tavoitteisiini.
Palettia sekoittaa myös hyvin alkanut painonhallintaprojekti. Olen aloittanut ihmiskokeen, jossa sovellan omaa versiotani viime aikoina jonkin verran mediassakin huomiota saaneesta 5/2-menetelmästä. Lyhyesti ideana on, että viikon seitsemästä päivästä viitenä syödään normaalisti (normaali tarkoittaa tässä tapauksessa tavallista terveellistä ruokavaliota, hyviä hiilareita ja tarpeeksi proteiinia, ja vain vähän herkkuja nyyh) ja kahtena hyvin niukasti. Koska treenit jatkuvat koko ajan, ei liian niukka dieetti ole mielekäs. Se ei välttämättä edes johda painonpudotukseen, vaan sen sijaan tai sen ohella vakavaan uupumiseen ja mitä ilmeisimmin totaaliseen kyllästymiseen. Oikeaoppisesti 5/2:ssa naisihminen nauttisi niukkoina päivinä vain 300-400 kaloria, joidenkin lähteiden mukaan 500. Itse en todennäköisesti pysty pärjäämään ihan niin vähällä, etenkään jos aion myös hoitaa treenit kunnialla, mutta yritän pienentää päivän kokonaismättämistä lisäämällä kulutusta, eli runsaalla liikunnalla. Tämä ei ehkä ole täysin 5/2-idean mukaista, mutta minulle tarkoituksenmukaista. Olisi ehkä jossain määrin viisasta sijoittaa lepopäivät näiksi niukan ravinnon päiviksi, mutta pelkään pahoin, että "toimettomuus" ajaisi minut kaipaamaan välipaloja. Lenkkeily on ainakin mieluista tekemistä, siinä kuin ruoanlaitto, joka jostain syystä minulla vie ajatukset muualle samalla tavalla rakentavaan tyyliin kuin lenkkeily. Kaipa sitä voi sanoa rentoutumiseksi. Eikä aina tarvitse viipyä lenkillä kahta tuntia, etenkään, jos päivän polttoaineet on jo iltapäivästä käytetty loppuun. Täsmennys 26.9.2013: Palautumisen kannalta ei niukan ravinnon päivää myöskään pidä sijoittaa lepopäiväksi, koska palautumiseen keho juuri tarvitsee riittävästi hyvälaatuista ravintoa.
Saa nähdä miten ämmän käy, mutta tätä ihmiskoetta aion jatkaa ainakin vuoden loppuun asti. Sitä pidemmälle ajalle en ole vielä oleellisia ajatuksia treenien tai lieveilmiöidensä suhteen pannut alulle ainakaan virallisesti, joten jääkööt rauhassa odottamaan syntymistään.
Meneillään oleva viikko on jossain määrin omistettu nk. rötväilylle. Viihdepainotteinen ajanviete alkoi jo viime viikonloppuna ja jatkuu taas tulevana, jonka jälkeen onkin hyvä hetki taas ottaa itseään reippaasti niskasta kiinni. Lenkkitossuja olen silti tässä biletysten välipäivinä myös ulkoiluttanut.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.