Sulamistyön alettuaan lumipeite on kadonnut yhtä salaperäisen nopeasti kuin syntyi. Osittain se on haihtunut ilmaan auringon paahteen siivittämänä, osittain taas imeytynyt maaperään ja valunut puroja ja ojia pitkin kohti suurempia vesistöjä, jokia, järviä ja merta. 

Joet ovat tulvineet yli äyräidensä paitsi etelärannikolla myös muualla maassa. Vantaanjoki saavutti tulvahuippunsa viime viikonloppuna, mutta uskoakseni pahoilta vahingoilta vältyttiin. Suurin harmi koitui ulkoilijoille, jotka joutuivat suunnittelemaan reittinsä uudelleen tulvan katkaistua teitä, mikä sekään tuskin on kovasti kenenkään kärsivällisyyttä koetellut. Tämä on jokakeväinen ilmiö, johon on totuttu.

Pohjoisempana on tilanne ollut moninkertaisesti pahempi ja monin tavoin poikkeuksellinen. Pyhäjoen tulvavesien mukana on kulkeutunut myös valtavia jäämassoja, joka on tuhonnut taloja, pihoja, autoja ja muuta omaisuutta. Henkilövahinkoja ei kaiketi onneksi ole tullut. Vakuutukset korvaavat sen minkä korvaavat, mutta melkoisen pelottavia hetkiä on epäilemättä eletty. On raportoitu, kuinka vesi on vain minuuttien kuluessa noussut ja tuonut henkilöauton kokoisia jäälohkareita mukanaan. Puhumattakaan arkielämän vaikeudesta, kun kaikki on veden vallassa. 

Lähipäiviksi on luvattu taas sateista säätä, mutta se ei ainakaan toivon mukaan enää nosta veden pintaa missään. 

Lenkit ovat kaikesta kevään myllerryksestä huolimatta sujuneet melko lailla suunnitelmien mukaan. 60 päivän haaste on edennyt 44. päiväänsä. Viime viikolla pidin ns. kevyttä viikkoa, koska huomasin tiettyjä väsymykseen ja liikarasitukseen liittyviä merkkejä, jotka nyt näyttävät helpottaneen. Kenties kyseessä on ollut ns. muuri, joka toisinaan ilmaantuu kulkijan tielle, kun seitsemisenkymmentä prosenttia tavoitteen mukaisesta ajasta tai matkasta on takana. Toisinaan muuri on myös henkistä laatua ja siihen on sekoittunut yhtä paljon suoranaista kyllästymistä kuin todellista uupumista tai voimien pettämistä. Sen yli jos pääsee, ei jaksamisesta tavallisesti enää tarvitse kantaa huolta. Niinpä tällä viikolla on tarkoitus suorittaa taas pari kahden lenkin päivää, näillä näkymin loppuviikosta. Jonkinlaista omatoimipitkistäkin olen kaavaillut, mikäli viikonlopun sää- ym. olosuhteet sen suinkin sallivat. Nyt on varmaan taas tärkeätä yrittää olla ajattelematta jäljellä olevaa matkaa.