Aamulla tuntui tuskaisalta herätä, kun kroppa vietti lauantaita ja ulkona oli pimeää. Pesun, pukeutumisen ja puuron jälkeen silmät kuitenkin työläästi avautuivat, ja kun vielä sain autokyydin tapahtumapaikalle, ei enää tarvinnut muuta kuin startata.  Sen verran unenpöpperö vaikutti, että unohdin kotiin rannekellon ja ämppärin. Kaiken muun olin onneksi pakannut jo edellisenä iltana.

Hyvän kokoinen maratoonarijoukko kerääntyi 8.30 lähtöön. Aurinko ei vielä ollut noussut, mutta lumen kanssa vaaleneva taivas loi mukavasti valoa. Pakkasta oli viitisen astetta ja tuuli yritti nousta Paloheinän kuusten latvuksia heiluttelemaan. Pidin toppatakin ylläni viimeiseen asti, koska suunnitelmissa oli liikehtiä rauhalliseen tahtiin alusta loppuun saakka. Halusin sillä tavoin välttää palelun, jota ei saisi hitaassa vauhdissa kenties lainkaan loppumaan. Sain juoksuseurakseni P:n, joka oli niinikään liikkeellä hyvin vapaamuotoisella aikataululla. Kiitos vielä kerran juttu- ja matkaseurasta P, jos tätä satut lukemaan!

Reitille oli satanut lunta jonkin verran. Jokaisella askeleella täytyi pitää jalkatuntumasta huolta, mikä sai matkanteon tuntumaan melko rankalta loppua kohden. Maisemat olivat kuin joulukortista vanhoine, korkeine kuusineen, joiden oksat riippuivat lumesta raskaina. Taivas pysytteli pilvisenä ja aika ajoin sateli jotain lumen ja jään välimuotoa, joka tiivistyi kokkareiksi silmäripsiin. 

Juttelimme P:n kanssa niitä näitä maan ja taivaan väliltä. Juoksu eteni verkkaiseen tahtiin huolellisin juomatauoin. Ankeimmat hetket sijoittuivat - kuten niin monesti aiemminkin - kuudennelle kierrokselle, jolloin tunsin aikamoista väsymystä. Energiat taisivat käydä vähiin. Pärjäilin koko matkan oikeastaan pelkällä urheilujuomalla, jonka Anders oli temperoinut pakkaskelille sopivaksi. Banaanit, rusinat ja suolakurkut eivät minulle maistuneet, ja mukaan ottamaani suklaanamiakaan en syystä tai toisesta osannut kaivata. Väsymystä oli hyvä tasata pienillä kävelytauoilla reitillä, kun kerran kiirettä ei ollut. 

Maali tuli vastaan hieman yli viiden tunnin ja vartin mittaisen taivalluksen jälkeen. Hyvät fiilikset siitä jäivät. Jaksoin vielä bilettää tyttöjen kanssa pikkujouluissakin illemmalla.