Tässä juoksukuntoa haikaillessa (sekä iloitessa siitä tosiasiasta, että 11 Spartathlonilla startanneesta suomalaisesta juoksijasta kaikki tekivät upeita suorituksia ja peräti kuusi pääsi maaliin asti ja suutelemaan Leonidaan varpaita RRRAUTAA!!!) on hyvä punoa vähän juonia siltä varalta että jossain vaiheessa todella taas pääsen baanalle.

Flunssa on nyt siinä tilassa että tuskin vielä muutamaan päivään pääsen lenkkeilyä edes miettimään. Kuumeeton olen, mutta kurkku on karhea ja köhäntapaista pukkaa, joten lepäily on edelleen tarpeen.

Jos nyt ensimmäiseksi mietin, mitkä ovat realiteetit. Endurance 24 h -kisaan on hieman vajaat yhdeksän viikkoa aikaa. Kuntoni taitaa olla arvoitus. PK-puoli tuskin on pahasti saanut siipeensä, kesän treenit onnistuivat kohtalaisesti ja olen ollut muuten terve, eli yleiskuntokaan ei välttämättä ole ihan surkea. Lisäksi harrastin noita korvaavia varsin ahkerasti, parhaimmillaan tuli viikossa yhteensä 8 tuntia allas- ja kuntopyörätyöskentelyä kokoon ennen tätä viimeistä lepoa. VK-ominaisuudet ja kaikenlainen herkkyys ja juoksutuntuma taitavat sen sijaan olla tyystin kadoksissa.

Mitenköhän minun nyt olisi parasta treenata?

Olen ajatellut jakaa tuon käytettävissä olevan ajan kahteen kolmen viikon treenijaksoon, joiden välissä on palautteluviikko, ja toinen palautteluviikko olisi toisen kolmen viikon jakson jälkeen juuri ennen kisaa. Tämä siis pätee, jos ajatellaan, että pääsen aloittamaan juoksutreenit vaikkapa ensi viikon alusta.

Lienee selvää, että ensimmäinen viikko on otettava rauhallisesti. Olen suunnitellut kevyttä juoksua ja juoksu-kävelyä aluksi. Lisäksi vesijuoksua ja kuntopyöräilyä. Pitkän lenkin joudun ottamaan heti ohjelmaan, ja sen toteutan juoksu-kävelyllä. Pitkäksi lenkiksi sopii esim. tuo kaikin puolin miellyttävä keskustalenkki.

Jos homma lähtee heti kulkemaan, lisään pk-nylkkeeseen yhden vauhdikkaamman lenkin toisella viikolla (kenties pururadalla), ja teen ehkä hieman ensimmäistä viikkoa pidemmän pitkän lenkin juoksu-kävellen. 

Sitä seuraavalla viikolla teen hieman pidemmän vauhtilenkin ja sen lisäksi taas hieman 1. ja 2. viikon lenkkiä pidemmän pitkän lenkin kokonaan juoksemalla (kenties pururadalla). Täydennykseksi vesijuoksua ja kuntopyöräilyä tarpeen mukaan.

Palautteluviikolla juoksu-kävelen ja sauvakävelen, vesijuoksen jne.

Seuraavalla kolmen viikon jaksolla tehdään samoja asioita kuin tuolla ensimmäisellä, mutta vauhtilenkkien teho ja pitkien lenkkien pituus kasvavat vielä hieman. Yksityiskohdista päätän lähempänä.

Tavoiteltavaa olisi, että juoksisin yhden tuplamaratonin, jonka ei suinkaan tarvitse muodostua kahdesta maksullisesta lenkistä vaan esim Hassesta ja sen alla tai jatkoksi juostusta omatoimisesta ylipitkiksestä. Tai miksei neljästä kahden päivän aikana juostusta parikymppisten ryppäästä. Mahdollisuuksia riittää.

Viimeinen viikko ennen kisaa menee arvatenkin taas palautellessa ja korvaavien lajien parissa.